14 Şubat 2014 Cuma

Aşk dediğimiz.

Sevgililer gününde aşkı ele almak istiyorum kendimce. Sevgililer günü tamamen kapitalizm parçası ve ticari bir gündür. Yani çoğu kişinin söylediğine katılıyorum.

Ama aşk?

Aşk, biyolojide insan ve hayvanların yaşaması gereken ve yaşamın devamı için gerekliliği olan bir duygudur. Hayvanların hepsi olmasa da, memelerin çoğu bu duyguyu yaşarlar. Bu duyguyu oluşturan ana öğe, şehvettir. Şehvet ise cinsel arzuyu oluşturan ve birleşmeyi sağlayan bir takım kimyasalların salgılanmasına neden olur.-Bu duyguyu biliyorsun evet.- Testosteron ve östrojen şehvet sayesinde salgılanan hormonlardır. Bilimsel çalışmalar gösteriyor ki, aşık olan insanın beyninde feromon ve tiroksin salgısının artıyor. Ayrıca hani şu aşık olduğunuz kişiye yaptığınız saçma sapan davranışlarınızın nedeni ise, norepinefrin ve serotonin salgısı! Sevgilinizle tartışırken suçu onların üstüne atabilirsiniz evet. İşin asıl kısmına gelelim. Bu salgılar bizim beyni uyaran dopamin salgısını arttırıyor. Dopamin ise uyuşturucu kullananlarla aynı oranda artıyor. Garip değil mi? Etkileri ise, hem keyif verici hem rahatsız edici. Kalp atış hızlanması, kan basınca yükseliş, uykusuzluk, iştahsızlık ve heyecan.
Peki kimler, neden sevgilisinden ayrılınca intihar ediyor? Aşkın bitmesindeki üzüntü ile norepinefrin salgısı artıyor. Bu salgı vücuttaki sinirleri besliyor normalde. Ve arttığında, aşırı sinir, öfke, sebepsiz ağlama krizleri yapıyor, kişiyi intihara sürüklüyor.

Yani "Bana aşkı anlatabilir misin Abidin...."cilere, biyolojik olarak aşkı anlatabilirsiniz. Bu salgıları başka şekilde salgılayacak yol bulursak aşktan da kurtulabiliriz diye düşünüyorum ben?!

Yaşasın halkların tam bağımsız sevgilisizliği! Kahrolsun sevgililer günü! :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder